Λοιμώξεις ουροποιητικού

Οι λοιμώξεις ουροποιητικού είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις και οφείλονται σε μολύνσεις από μικρόβια, κυρίως βακτήρια και μύκητες και σπανιότερα σε ιούς. Μπορεί να συμβούν σε όλο το ουροποιητικό σύστημα, δηλαδή την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τους ουρητήρες και τα νεφρά. Οι περισσότερες αφορούν την κατώτερη ουροποιητική οδό, δηλαδή την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, και σπανιότερα την ανώτερη οδό (ουρητήρες και νεφρά). Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού μετά από την κατάλληλη θεραπέια, εξαφανίζονται. Παρόλα αυτά μπορεί να υπάρξουν υποτροπές, οι οποίες είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες. Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού προέρχονται κυρίως από επαναμόλυνση από το ίδιο αρχικό βακτήριο.

Τι συμπτώματα εμφανίζουν οι λοιμώξεις ουροποιητικού;

Τα συμπτώματα διαφέρουν αναλόγως το μέρος του ουροποιητικού συστήματος που έχει προσβληθεί. Καθώς η ουρολοίμωξη της κατώτερης οδού είναι η συνηθέστερη, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στους ασθενείς είναι τα εξής:

  1. Αυξημένη επιθυμία και συχνότητα για ούρηση χωρίς ωστόσο να αποβάλλονται πολλά ούρα
  2. Τσούξιμο κατά την ούρηση
  3. Θολά ούρα
  4. Αίμα στα ούρα
  5. Πυελικό άλγος στις γυναίκες και πρωκτικό στους άνδρες.

Η ουρολοίμωξη της ανώτερης οδού επηρεάζει τα νεφρά, γεγονός που εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα βακτήρια μπορεί να μετακινμηθούν από το μολυσμένο νεφρό στο αίμα και να επέλθει σηπτικό σοκ και θάνατος. Τα συμπτώματα σε αυτήν την περίπτωση περιλαμβάνουν:

  1. Πόνο ψηλά στην πλάτη και στα πλευρά
  2. Πυρετό ρίγη
  3. Ναυτά
  4. Εμετό

Ποια αίτια προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού;

Οτιδήποτε ερεθίσει ή εμποδίσει τη τακτική ροή των ούρων, μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι πυροδοτούν τέτοιου είδους λομώξεις. Αυτοί είναι:

  1. Ηλικία
  2. Προηγούμενη ουρολοίμωξη
  3. Πέτρες στα νεφρά
  4. Διαβήτης
  5. Εγκυμοσύνη
  6. Εκ γενετής ανώμαλες δομές του ουροποιητικού
  7. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό
  8. Σεξουαλική επαφή
  9. Σπερματοκτόνα

Πώς διαγιγνώσκονται;

Αρχικά, ο/η γιατρός σας θα εκτιμήσει τα συμπτώματα που θα του/της πείτε και θα ζητήσει έλεγχο των ούρων, δηλαδή εξέταση και καλλιέργεια ούρων. Εκεί θα φανούν τα βακτύρια ή οι μύκητες που έσουν προκαλέσει τη λοίμωξη. Στην υποψία ιού χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις.

Σε περίπρωση ουρολοίμωξης της ανώτερης οδού, οι ασθενείς θα χρειαστεί ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα και καλλιέργεια αίματος, ώστε να δούμε εάν η λοίμωξη έχει προχωρήσει στο αίμα ή όχι. Στις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, θα χρειαστεούν κάποιες επιπλέον εξετάσεις:

  1. Υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας
  2. Κυστεοσκόπηση, όπου μια μικρή κάμερα εισάγεται από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη, ώστε να απεικονιστεί το εσωτερικό της.
  3. Αξονική τομογραφία

Πώς θεραπεύονται;

Στην περίπτωση όπου αιτία της ουρολοίμωξης είναι κάποιο βακτήριο, τότε η αντιμετώπιση γίνεται με αντιβιοτικά. Αν πάλι είναι κάποιος ιός, τότε χορηγούνται αντιικά φάρμακα. Τέλος, οι ουρολοιμώξεις που οφείλονται σε μύκητες, αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιασικά.

Πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού;

Για να προλάβουμε μια ουρολοίμωξη, αρκεί να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα. Αρχικά, πίνετε 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα και ουρήστε απευθείας μόλις σας έρθει επιθυμία και μην τα κρατάτε. Καθώς η ουρολοίμωξη εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες, οι παρακάτω οδηγίες αφορούν εκείνες:

  1. Εάν ο/η γιατρός σας θεωρεί πως αιτία επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων είναι η σεξουαλική επαφή, τότε μπορεί να σας χορηγήσει προληπτικά αντιβιοτικά μετά από κάθε συνουσία.
  2. Λαμβάνετε καθημερινά συμπληρώματα κράνμπερι ή/ και κολπικά προβιοτικά υπόθετα, όπως οι γαλακτοβάκιλλοι, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν την επανεμφάνιση των ουρολοιμώξεων.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα στέλνοντας οποιοδήποτε ερώτημά σας ή για ραντεβού με την ιατρό.