Διαβητική νεφροπάθεια

Η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης στα νεφρά, ονομάζεται διαβητική νεφροπάθεια. Τα νεφρά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να τα διατηρούμε υγιή. Η σημαντικότητά τους αυτή οφείλεται σε τρεις βασικές λειτουργίες τους:

  1. Αποτελούν μηχανισμούς φιλτραρίσματος άχρηστων ουσιών, τις οποίες αποβάλλουν από τον οργανισμό μας. Το φιλτράρισμα γίνεται από τα σπειράματα, τα οποία περιέχουν τριχοειδή αγγεία. Το αίμα, κατά τη διάρκεια του φιλτραρίσματος, περνά από τα τριχωειδή αγγεία και οι άχρηστες ουσίες περνούν στα ούρα με κατάληξη την ουροδόχο κύστη, ενώ το αίμα επιστρέφει καθαρό στον οργανισμό.
  2. Ρυθμίζουν τα επίπεδα του νερού και λοιπών μετάλλων, σημαντικών για την υγεία του οργανισμού
  3. Παράγουν ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν άλλες σωματικές λειτουργίες

Τι είναι η διαβητική νεφροπάθεια;

Όταν τα σπειράματα υποστούν κάποια βλάβη, τότε οι άχρηστες ουσίες που θα έπρεπε να αποβληθούν στα ούρα, περνούν στο αίμα και οι καλές ουσίες αντίθετα αντί να ανακυκλωθούν και να επιστρέψουν στο αίμα, περνούν στα ούρα.

Οι πρωτεϊνες συγκαταλέγονται μέσα στις κατηγορίες ουσιών που πρέπει να ανακυκλώνονται. Όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και τα νεφρά επιτρέπουν την απέκκρισή τους στα ούρα, τότε καταλαβαίνουμε πως υπάρχει βλάβη στα νεφρά. Αρκετά άτομα με διαβήτη, των οποίων τα νεφρά αποβάλλουν τις πρωτεϊνες και εμφανίζουν μικρές ποσότητες της πρωτεϊνης λευκωματίνης στα ούρα για διάστημα 5 ετών, αναπτύσσουν μετά από 15 χρόνια διαβητική νεφροπάθεια.

Πώς ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία των νεφρών;

Ο έλεγχος των νεφρών πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά, ειδικά εάν μιλάμε για σθενείς με διαβήτη. Θα πρέπει κάθε χρόνο να πραγματοποιείται δοκιμασία ανίχνευσης της μικρολευκωματινουρίας. Σε περίπτωση όπου ο διαβήτης έχει διαγνωστεί σε μικρή ηλικία, ο έλεγχος ξεκινά μετά την ενηλικίωση. Μετά το πέρας 10 ετών χωρίς εμφάνιση μικρολευκωματινουρίας, πιθανότατα να μην αναπτυχθεί νεφροπάθεια. Παρόλα αυτά η συνέχιση του ετήσιου ελέγχου κρίνεται αναγκαία.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η διαβητική νεφροπάθεια;

Υπάρχει ενδεχόμενο κάποιο άτομο να έχει βλάβη στα νεφρά, αλλά να μην παρουσιάζει καποιο σύμπτωμα, παρά μόνο όταν τα νεφρά θα έχουν καταστραφεί. Παρόλα αυτά, κάποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε αρχικό στάδιο και θα πρέπει να απευθυνθείτε στον/στην γιατρό σας:

  1. Παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα
  2. Αρτηριακή υπέρταση
  3. Μείωση λειτουργίας των νεφρών
  4. Συχνοουρία, περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας
  5. Ναυτία και τάση προς έμετο
  6. Αδυναμία και αναιμία
  7. Κράμπες στα πόδια
  8. Μικρότερη ανάγκη για ινσουλίνη ή χαπιών ινσουλίνης

Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου της διαβητικής νεφροπάθειας;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνοσης διαβητικής νεφροπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

  1. Υψηλή πίεση
  2. Υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμια)
  3. Κάπνισμα
  4. Οικογενειακό ιστορικό διαβητικής νεφροπάθειας

Πώς προλαμβάνεται η διαβητική νεφροπάθεια;

Το σημαντικότερο κομμάτι στην πρόληψη της νεφροπάθειας αποτελεί η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος όσο το δυνατόν στο φυσιολογικό. Επίσης, η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι εξίσου σημαντική για την αποφυγή της νεφροπάθειας.

Πώς αντιμετωπίζεται η νεφροπάθεια;

Όταν διαπιστώνεται μικρολευκωματινουρία, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ( ή έστω σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα) και η αποκατάσταση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης κρίενται αναγκάια. Εάν η μικρολευκωματινουρία επιμένει για αρκετούς μήνες, τότε θα πρέπει να υπάρξει αλλαξή στη διατροφή. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση λιγότερων πρωτεϊνών.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα στέλνοντας οποιοδήποτε ερώτημά σας ή για ραντεβού με την ιατρό.